1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Πώς η χρήση Drones βελτιώνει την ασφάλεια, να επιταχύνει την συλλογή δεδομένων αλλά και να μειώνει τα κόστη συντήρησης εγκαταστάσεων κλιματισμού.

23 ΦΕΒ 2017

Τα γνωστά μας τηλεκατευθυνόμενα drones έχουν αρχίσει πλέον να χρησιμοποιούνται σε σχεδόν όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Ξεκινώντας από στρατιωτικές εφαρμογές και στη συνέχεια περνώντας στα χέρια μοντελιστών ως αντικείμενο του χόμπι τους, τώρα αρχίζουν να βλέπουν ευρεία εφαρμογή και στον επαγγελματικό κόσμο, φέρνοντας μαζί τους μια πραγματική επανάσταση σε πολλούς κλάδους και ειδικότερα σε αυτόν των εργασιών ελέγχου και συντήρησης κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων κλιματισμού και εξαερισμού.

Προηγουμένως, ο έλεγχος ψηλών και δυσπρόσιτων σημείων, που αποτελεί βασικό κομμάτι της συντήρησης ενός συστήματος κλιματισμού, απαιτούσε στήσιμο σκαλωσιάς και επί τόπου έλεγχο από τεχνικό, κάτι που εκτός από το κόστος της σκαλωσιάς, περιλαμβάνει και σοβαρό ρίσκο στην σωματική ακεραιότητα του εργαζομένου. Χρησιμοποιώντας drones ακόμα και το πιο δυσπρόσιτο σημείο γίνεται εύκολος ο έλεγχος ενώ ακόμα και αν συμβεί κάποιο ατύχημα η τυχόν ζημιά ή απώλεια του drone καθίσταται αμελητέα λόγω του πολύ μικρού τους κόστους. Ακόμη εξαλείφεται πλέον η ανάγκη για στήσιμο σκαλωσιάς κατά την πραγματοποίηση ελέγχου, καθώς ένα drone απλά θα πετάξει στα σημεία που πρέπει να ελεγχθούν με αποτέλεσμα να χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση μόνο σε περίπτωση που όντως παρουσιαστεί κάποια βλάβη.

Εκτός όμως από την μείωση του ρίσκου, μειώνεται σημαντικά το κόστος της συντήρησης αλλά και ο απαιτούμενος χρόνος αυτής, καθώς τα drones μπορούν να συλλέξουν δεδομένα για το σύστημά σας με ταχύτητα που μια διαδικασία συντήρησης με συμβατικά μέσα απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Αυτό οδηγεί όχι μόνο σε λιγότερες εργατοώρες αλλά και σε πολύ μικρότερο χρόνο μη λειτουργίας του συστήματός σας, κάτι που σας εξοικονομεί χρήματα άμεσα.

Ακόμη μπορείτε να αποχαιρετήσετε τον πίνακα εργασιών καθώς τα drones στέλνουν τα στοιχεία που συλλέγουν κατ ευθείαν στο cloud επιτρέποντας έτσι και εύκολη διάγνωση τυχόν προβλημάτων από το ίδιο το σύστημα αλλά και σε περίπτωση που χρειάζεται επέμβαση τεχνικού, την ενημέρωσή του για την πλήρη εικόνα της βλάβης με λίγα μόλις κλικ πριν καν φτάσει στο σημείο.

Η χρήση drones ήδη φέρνει την επανάσταση στον χώρο της συντήρησης, κάνοντας την όλη διαδικασία ταχύτερη, οικονομικότερη και πολύ ευκολότερη. Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης drones όμως είναι ότι εξασφαλίζουν ότι οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται στην ώρα τους, κάτι που θα βελτιώσει την απόδοση της επιχείρησής σας. Με το κόστος των drones να μειώνεται μέρα με τη μέρα, θα ήταν κρίμα να αφήσετε αυτή την τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τη σύγχρονη βιομηχανία να σας προσπεράσει.

Πηγή: Goodway

Επιστροφή στα άρθρα