1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Τι μπορούν να κάνουν οι τεχνικοί για να αποτρέψουν διάβρωση στον εξατμιστήρα χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στο σύστημα κλιματισμού.

1 ΙΟΥΝ 2016
Το καλοκαίρι έφτασε και το τελευταίο που θα ήθελε κανείς είναι να μην λειτουργεί το σύστημα κλιματισμού όταν το κύμα ζέστης ξεκινήσει. Τις περισσότερες φορές, η μόνη ένδειξη για μια επικείμενη βλάβη είναι μια μικρή απώλεια στην απόδοση του συστήματος. ‘Όταν όμως σκόνη και επικαθήσεις επιβαρύνουν παραπάνω το σύστημα χωρίς να υπάρχει λόγος, αυτές οι μικρές απώλειες, που κανονικά θα μας ειδοποιούσαν για μια βλάβη, γίνονται σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθούν.
Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο πως ο τακτικός καθαρισμός του συστήματος κλιματισμού σας μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι και 30% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας καθώς και να ελαττώσει την φθορά  αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στο κτίριο εξαλείφοντας μούχλα και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς  που συχνά βρίσκουν καταφύγιο σε συστήματα κλιματισμού. Δεν αναφερθήκαμε όμως στο πως η καθυστέρηση του εν λόγω καθαρισμού όχι μόνο δυσκολεύει την τακτική συντήρηση αλλά και επιφέρει σημαντικό ρίσκο διάβρωσης στις συστοιχίες του εξατμιστήρα.  
Σωματίδια στις επιφάνειες  εναλλαγής θερμοκρασίας όχι μόνο μπλοκάρουν τον αέρα που τροφοδοτεί στο σύστημα ο ανεμιστήρας, αλλά συχνά περιέχουν ουσίες που επιτρέπουν σε ελεύθερα ιόντα να διαβρώσουν τις συστοιχίες  ή που διευκολύνουν τον σχηματισμό οξέων που τελικά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η χρήση των κατάλληλων καθαριστικών απομακρύνει αυτά τα επιβλαβή σωματίδια και συνεισφέρει στο να μην αναπτυχθούν μικροοργανισμοί στο σύστημά σας. Σκεφτείτε την τακτική χρήση των κατάλληλων καθαριστικών σαν ένα στρώμα προστασίας κατά της διάβρωσης, που ταυτόχρονα σας διευκολύνει στη συντήρηση του συστήματός σας.
Όταν όμως το πλάνο συντήρησης και καθαρισμού σας είναι πρόχειρο και βεβιασμένο, τα βακτήρια και οι άλλοι μικροοργανισμοί που φυσιολογικά βρίσκουν εύφορο έδαφος στο εσωτερικό του συστήματός σας, θα αναπτυχθούν και θα δημιουργήσουν ένα στρώμα «προστασίας»  γύρω τους, το οποίο είναι και πολύ επιβλαβές για το σύστημά σας αλλά και πολύ δυσκολότερο στο να απομακρυνθεί από ότι είναι να απομακρυνθούν οι μικροοργανισμοί που το δημιούργησαν. Το στρώμα αυτό μεγαλώνει όσο το αφήνουμε, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μικροοργανισμών που το παράγουν. Καθώς όμως  οι τεχνικές  που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεσή του είναι επιβλαβείς για τις συστοιχίες του εξατμιστή, το βέλτιστο δυνατόν είναι να μην το αφήσουμε να δημιουργηθεί καν στο σύστημα, κάνοντας συχνό καθαρισμό και απομακρύνοντας τους οργανισμούς που το δημιουργούν τακτικά, μην αφήνοντας δηλαδή τους πληθυσμούς τους να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. 
Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια συνεχή ροή νερού υπό πίεση, καθώς και ένα μείγμα καθαριστικών που περιέχουν μυκητοκτόνα και βακτηριοκτόνα, μπορούμε να ελαττώσουμε δραματικά τόσο το κόστος της εργασίας όσο και αυτό των ανταλλακτικών ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε το σύστημα κλιματισμού από την διάβρωση.
Το να κατέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για αυτήν την δουλειά σημαίνει ότι το προσωπικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τις επεμβάσεις που χρειάζονται , ελαχιστοποιώντας ή ακόμη και εξαλείφοντας τελείως τον χρόνο που το σύστημα κλιματισμού σας θα είναι εκτός λειτουργίας, κάτι που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τον έντονο καύσωνα, θα εκτιμηθεί δεόντως από τους ενοίκους και εργαζομένους του κτιρίου σας.
Μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο προϊόντων καθαρισμού αυλών και συστημάτων κλιματισμού της Goodway θα κάνει την αναζήτησή σας για τα κατάλληλα εργαλεία εύκολη και γρήγορη. Φυσικά, για οποιαδήποτε απορία σας δημιουργηθεί ή για οποιαδήποτε συμβουλή επιθυμήσετε, οι εκπρόσωποι της Goodway είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Επιστροφή στα άρθρα