1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Πώς η σωστή συντήρηση συστημάτων κλιματισμού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματός σας, την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

11 ΜΑΙ 2017
Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αυτό το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές κτιρίων  αλλά και τεχνικοί έρχονται αντιμέτωποι με μια πληθώρα  προβλημάτων σχετικά με τον εξοπλισμό κλιματισμού και τη συντήρησή τους. Ακόμα και ένα σύστημα κλιματισμού σε άριστη κατάσταση καταναλώνει αρκετά μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου το 25% της ενέργειας που καταναλώνεται από επιχειρήσεις  τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείται από συστήματα κλιματισμού. Φανταστείτε λοιπόν, πόσο περισσότερη ενέργεια θα καταναλώνει, αλλά και πόσο λιγότερο θα αποδίδει, ένα σύστημα κλιματισμού που δεν έχει δεχτεί την απαραίτητη συντήρηση.
Καταρχάς θα χρειάζεται να λειτουργεί περισσότερο και σε υψηλότερους ρυθμούς για να ανταπεξέλθει, καταναλώνοντας έτσι μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν δεν υπάρχει τακτική συντήρηση και καθαρισμός, σκόνη συσσωρεύεται και μύκητες αναπτύσσονται μέσα στο σύστημα, μολύνοντας τον αέρα που τροφοδοτείται στο κτίριο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει ασθένειες στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτό. Ενώ αν η συντήρηση του συστήματος κλιματισμού αγνοηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όταν το σύστημα υποκύψει στα προβλήματα που θα συσσωρεύονται  θα χρειαστεί να ξοδέψετε αρκετά χρήματα ώστε να το επισκευάσετε. Oι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο κτίριο σίγουρα δεν θα είναι χαρούμενοι όταν το κεντρικό σύστημα κλιματισμού θα παραμείνει κλειστό για μέρες λόγω επισκευών, ειδικά αν η βλάβη σημειωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι αρκετά πιθανό καθώς όπως προείπαμε, συστήματα κλιματισμού που δεν έχουν δεχθεί την απαραίτητη συντήρηση αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους των φυσιολογικών προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Μπορείτε όμως εύκολα να αποφύγετε αυτές τις άσχημες καταστάσεις απλά κάνοντας τακτικούς ελέγχους στο σύστημα κλιματισμού σας και καθαρίζοντάς το όταν αυτό χρειάζεται. 
Γιατί να το καθαρίσετε; 
Διότι καθαρές συστοιχίες απορροφούν την θερμότητα καλύτερα. Αυτό με την σειρά του σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να ανταπεξέλθει δουλεύοντας σε χαμηλότερες συχνότητες, εξοικονομώντας έως και 37%  περισσότερο ρεύμα. Χαλαρότεροι ρυθμοί λειτουργίας μεταφράζονται επίσης και σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για το σύστημά σας. Τέλος, καθαρές συστοιχίες σημαίνουν  ότι καθαρός αέρας διοχετεύεται στο κτίριο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ενοίκων  και των εργαζομένων.
Αν και έλεγχος και καθαρισμός του συστήματος καθαρισμού μια φορά τον χρόνο συνήθως επαρκεί για να διασφαλίσει την καλή λειτουργία του συστήματός σας συχνότεροι έλεγχοι είναι, τις περισσότερες φορές, αρκετά χρήσιμοι. Ειδικά σε περιοχές με ξηρό κλίμα όπου ο αέρας μεταφέρει  πληθώρα σωματιδίων σκόνης, συχνοί έλεγχοι και καθαρισμοί στο σύστημα κλιματισμού είναι καίριας σημασίας.
Συχνά κάποια από τα πιο σημαντικά μέρη ενός συστήματος κλιματισμού δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμα.  Για να πραγματοποιηθεί εργασία σε αυτά σημαίνει να ενοχλήσετε  τους παρευρισκόμενους στο κτίριο. Άλλες φορές βρίσκονται σε μέρη όπου ή χρήση μεγάλης ποσότητας νερού είναι απαγορευτική. Τα προβλήματα αυτά όμως εξαφανίζονται όταν υπάρχει διαθέσιμος ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Όσο για το ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός για το σύστημά σας, αυτό καθορίζεται κυρίως από την θέση που είναι τοποθετημένο το σύστημα. Μονάδες κλιματισμού μπορούν να βρίσκονται εντός ή εκτός του κτιρίου, σε στέγες ή στο εσωτερικό στενών ταβανιών ή ακόμη και καταχωνιασμένες σε μηχανοστάσια. Η διαδικασία συντήρησης μονάδων κλιματισμού είναι τελείως διαφορετική για μονάδες τοποθετημένες σε εσωτερικούς χώρους από ότι για μονάδες τοποθετημένες σε εξωτερικούς χώρους, μονίμως εκτεθειμένες  στο περιβάλλον. Άρα η σωστή συντήρηση και φροντίδα σε μια μονάδα κλιματισμού απαιτεί να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις προκλήσεις που συνεπάγεται η θέση της.
Οι εκπρόσωποι της Goodway είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να κάνετε την συντήρηση της μονάδας κλιματισμού του κτιρίου σας όσο πιο εύκολη και αποδοτική γίνεται. Θα εκπλαγείτε από το πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε σε ενέργεια με ένα σωστά καθαρισμένο και συντηρημένο σύστημα.

Επιστροφή στα άρθρα