1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Νέα κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων υπογραμμίζουν τις προκλήσεις στον καθαρισμό συστημάτων καθώς και την ανάγκη για τακτική συντήρηση.

20 ΑΠΡ 2017

Νέα κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων υπενθυμίζουν την ανάγκη των διαχειριστών κτιρίων να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό πλάνο για την συντήρηση και τον καθαρισμό των πύργων ψύξης των κτιρίων τους. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας σχετικά με τις λύσεις για τον καθαρισμό πύργων ψύξης, περίπου το 40% με 60% των πύργων ψύξης εμφανίζονται θετικοί σε ελέγχους για το βακτήριο που προκαλεί την νόσο.

Τα κρούσματα της, εν δυνάμει θανάσιμης νόσου, που εξετάζουμε σήμερα σημειώθηκαν στην πόλη της Μελβούρνης στην Αυστραλία και οφείλονταν σε πύργους ψύξης οι οποίοι δεν είχαν δεχτεί την απαραίτητη συντήρηση.

Πέντε άτομα με ηλικίες μεταξύ 51 και 71 ετών εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Οι αρχές στην Μελβούρνη εξετάζουν τώρα άλλα 92 κτίρια σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν την πηγή του προβλήματος. Ένας από τους πέντε νοσηλευθέντες χρειάστηκε να ενταχθεί στην εντατική αλλά ευτυχώς το περιστατικό είχε αίσιο τέλος και για τους πέντε.

Πύργοι ψύξης με επικαθήσεις ασβεστολιθικών αλάτων αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την νόσο των λεγεωνάριων και μόλις ξεκινήσουν να αναπτύσσονται, δεν αργούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το σύστημα κλιματισμού. Αυτό συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για την υγεία όσων παραβρίσκονται στο κτίριο. Αλλά ακόμα και αν το σύστημα κλιματισμού δεν δεχθεί εισβολή από τα βακτήρια της νόσου των λεγεωνάριων, μη καθαροί πύργοι ψύξης απελευθερώνουν μια έντονη δυσωδία στο κτίριο, απωθώντας τους πελάτες και βλάπτοντας την εικόνα της εταιρίας σας ανεπανόρθωτα.

Το κόστος λειτουργίας του συστήματος αυξάνεται εκθετικά όταν δεν γίνεται ο σωστός καθαρισμός και η απόδοσή του ελαττώνεται ραγδαία. Χιλιάδες ευρώ προστίθενται στον λογαριασμό του ρεύματος για πολύ μικρότερη απόδοση.

Παρόλα αυτά, ο καθαρισμός πύργων ψύξης παραμένει ένας μεγάλος πονοκέφαλος, κυρίως λόγω το πόσο βρώμικη και δύσκολη εργασία είναι, ειδικά όταν γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο, τρίβοντας δηλαδή τα άλατα με το χέρι. Ο καθαρισμός πύργων ψύξης με ιδιαίτερα σκληρές επικαθήσεις τις περισσότερες φορές απαιτεί χρήση πολλών διαφορετικών εργαλείων. Η εναλλαγή μεταξύ τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ απαιτητική εργασία. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, το ότι πολλές εταιρίες αναβάλουν συνεχώς τον καθαρισμό του συστήματος κλιματισμού τους.

Τώρα όμως, υπάρχει μια λύση για όλα τα προβλήματα καθαρισμού πύργων ψύξης η οποία είναι και ιδιαίτερα  εύκολη στη χρήση. Η λύση αυτή είναι το σύστημα TFC-200 της Goodway. Αρχικά, ξεπλένουμε τον πύργο με την λειτουργία πλύσης υψηλής πίεσης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία εφαρμογής χημικού καθαρισμού για να κάνουμε χρήση του ισχυρού, αλλά απολύτως ασφαλούς τζελ καθαρισμού αλάτων ScaleBreak. Το τζελ αντιδρά κατευθείαν με τα ασβεστολιθικά άλατα και τα διαλύει σχεδόν αμέσως. Τέλος χρησιμοποιούμε ένα από τα ειδικά μπέκ του συστήματος, με μοναδικό τρόπο  διασποράς δέσμης νερού για τον βαθύ καθαρισμό των επικαθήσεων. Ακόμη όμως και αν ο πύργος ψύξης σας δεν έχει προβλήματα με ασβεστολιθικά άλατα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αφρό καθαρισμού TowerShine σε συνδυασμό με τα ειδικά μπέκ του συστήματος για να απομακρύνετε οποιασδήποτε μορφής μικροοργανισμούς αλλά και σκόνη.

Μια όλα-σε-ένα λύση σημαίνει μικρότερος χρόνος εργασίας και λιγότερη ώρα όπου το σύστημα κλιματισμού σας θα είναι εκτός λειτουργίας. Δεν θα χρειάζεται πλέον να αναβάλετε τον καθαρισμό του συστήματος κλιματισμού έως ότου αυτός είναι απολύτως απαραίτητος, εξοικονομώντας στην εταιρία σας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κόστη λειτουργίας ετησίως αλλά και εξαφανίζοντας το ρίσκο στην υγεία των παραβρισκόμενων στο κτίριο σας που αποτελεί η νόσος των λεγεωνάριων.

Επιστροφή στα άρθρα