1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Γιατί η αποτελεσματικότητα και η σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού είναι βασική επένδυση για οποιαδήποτε εγκατάσταση

22 ΔΕΚ 2016

Στις περισσότερες περιπτώσεις το ακριβότερο αλλά και πιο ενεργοβόρο κομμάτι εξοπλισμού σε ένα κτίριο είναι το σύστημα κλιματισμού. Είναι λογικό , λοιπόν , να αφιερώσουμε χρόνο αλλά και χρήμα τόσο ως προς την καλή κατάσταση του συστήματος όσο και ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας.

Χωρίς τακτική συντήρηση , η κατανάλωση ενέργειας μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί σε λίγα μόλις χρόνια , ενώ κομμάτια του συστήματος μπορεί να χαλάσουν ταχύτερα από το προβλεπόμενο, προκαλώντας διακοπές στην λειτουργία του. Η μη επαρκής συντήρηση μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε μείωση του προσδόκιμου ζωής της εγκατάστασης κλιματισμού, από 25% έως και 50% σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσε τοFacilitiesnet.com.

«Ενώ πολλοί υπεύθυνοι στρέφονται σε αναπαλαιώσεις, επιπρόσθετα υποσυστήματα και ακόμη πρόωρη αντικατάσταση τμημάτων του συστήματος κλιματισμού, οι περισσότεροι παραβλέπουν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την καλή λειτουργία και αξιοπιστία ενός συστήματος κλιματισμού:τη συντήρηση», αναφέρει το άρθρο.

Η καλή λειτουργία του συστήματος κλιματισμού είναι μια πολύ καλή επένδυση, καθώς για κάθε ένα δολάριο που η διοίκηση επενδύει στη σωστή συντήρησή του, μπορούν να «περιμένουν μια επιστροφή της τάξης των 10 δολαρίων υπό την μορφή μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας και σπανιότερων επισκευών,» σύμφωνα με το άρθρο.

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για τη συντήρηση των αγωγών ενός συστήματος κλιματισμού. Μία από αυτές είναι ο χημικός καθαρισμός , κατά τον οποίο ένα χημικό καθαριστικό, συνήθως ένα οξύ, τίθεται σε κυκλοφορία εντός των αγωγών του συστήματος, καθαρίζοντάς τους.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η μηχανική προσέγγιση. Σε μερικές από τις πιο ξεπερασμένες μεθόδους καθαρισμού αυλών ,μία βούρτσα σπρώχνεται χειροκίνητασε κάθε αυλό και στη συνέχεια ο αυλός ξεπλένεται . Όμως , με αυτόν τον τρόπο, υπολείμματα που σπρώχνονται από τη βούρτσα στεγνώνουν πριν το ξέπλυμα, με αποτέλεσμα το νερό να μην τα απομακρύνει.

Άλλα μηχανικά συστήματα καθαρισμού αυλών των ψηκτρών χρησιμοποιούν περιστρεφόμενη βούρτσα ή διαστελλόμενη κεφαλή τοποθετημένη στην άκρη μιας ευλύγιστης ντίζας η οποία περνά μέσα από τους αυλούς ενώ ταυτόχρονα τους ξεπλένει .Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι έτσι οι αυλοί δέχονται ταυτόχρονα ένα διεξοδικό καθάρισμα και ξέπλυμα, αφήνοντάς τους πεντακάθαρους πριν στεγνώσουν.

Κάνοντας συχνή συντήρηση στα συστήματα κλιματισμού διασφαλίζονται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αυξημένη αποδοτικότητα καθώς και εξοικονόμηση χρημάτων σε κόστη εργασίας και εξοπλισμού.

Ένα σωστό και τακτικό πρόγραμμα συντήρησης για τις ψήκτρες βοηθάει στην επίτευξη των οικονομικών στόχων μιας επιχείρησης καθώς αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του συστήματος κλιματισμού και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.

Η καλύτερη εποχή για να πραγματοποιηθεί συντήρηση στο σύστημα κλιματισμού είναι ο χειμώνας ή η αρχή της άνοιξης, όταν δηλαδή το σύστημα δεν πολυχρησιμοποιείται.. Για να αποτρέψετε την συγκέντρωση αλάτων και ιζημάτων πρέπει να συντηρείτε του αυλούς του συστήματος κατά τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

Πηγή: Goodway

Επιστροφή στα άρθρα