1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Χρήση έξυπνης τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα κλιματισμού.

2 ΦΕΒ 2017

Στις περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις, το σύστημα κλιματισμού ευθύνεται για περίπου 35 έως και 50 τοις εκατό του ενεργειακού κόστους. Ακόμα και μικρές βελτιώσεις στο σύστημα μπορούν να μειώσουν δραστικά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησής σας .Ειδικότερα, η αποδοτικότητα των ψηκτρών και η θέση τους στο «Ίντερνετ των πραγμάτων», ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην AHR Expo 2017 που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο στο Las Vegas της Νεβάδα στις Η.Π.Α.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει σε νέους πρωτοποριακούς τύπους ψηκτρών με μαγνητικά ρουλεμάν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ψήκτρες τέτοιας τεχνολογίας θα μπορούν να εξοικονομήσουν συνολικά έως και τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε μια επιχείρηση, κατά τη διάρκεια ζωής του συστήματος κλιματισμού. Οι νέες αυτές ψήκτρες δεν θα χρειάζονται λάδι, τσιμούχες και γρανάζια. Αυτό θα τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώνει δραματικά την απόδοσή τους. Η ναυτική βάση στο Newport του Rhode Island είδε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 65% όταν υιοθετήθηκε αυτήν την τεχνολογία. Όσον αφορά τα συνολικά κόστη λειτουργίας και συντήρησης, τα συστήματα κλιματισμού με μαγνητικά ρουλεμάν είναι ανώτερα ακόμη και από αυτά που παράγονταν 10-15 χρόνια πριν.

Ευτυχώς είναι εύκολο να αυξήσετε την αποδοτικότητα των ψηκτρών σας. Το «Ίντερνετ των πραγμάτων» αυτοματοποιεί την διαδικασία με πολύ μικρό κόστος. Η Daikin μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε καινούργια μοντέλα ψηκτρών με ικανότητα αυτόνομου έλεγχου κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία αποτελούν μια αξιόπιστη λύση για την ελάττωση της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς περιττές και επίπονες διαδικασίες.

Το 2017 φαίνεται να είναι το έτος του «έξυπνου κτιρίου». Τα νέα συστήματα κλιματισμού συνδεδεμένα στο διαδίκτυο θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση του κόστους συντήρησης και στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον δίχως να θυσιάζουν την απόδοσή τους. Επιπλέον με έξυπνα συστήματα ο προγραμματισμός εργασιών συντήρησης όχι μόνο βελτιστοποιείται αλλά και καθορίζεται πλέον από το ίδιο το σύστημα κλιματισμού, δίχως να απασχολεί το προσωπικό του κτιρίου. Μερικά μοντέλα μάλιστα αναμένεται να αναγνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τί βλάβες προκύπτουν και να παραγγέλνουν μόνα τους τα απαραίτητα ανταλλακτικά, πριν το πρόβλημα γίνει καν αντιληπτό από το προσωπικό του κτιρίου. Ενώ ακόμη και όταν χρειάζεται επέμβαση εξωτερικών τεχνικών, η ομάδα που θα καταφτάνει θα έχει ήδη, πριν ξεκινήσει την πλήρη εικόνα του εκάστοτε προβλήματος, μειώσει δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο για τις επισκευές εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

Όμως ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα κλιματισμού δεν μπορεί να κάνει σωστή εξοικονόμηση ενέργειας αν οι αυλοί του είναι βρώμικοι. Με το σύστημα καθαρισμού αυλών RAM-PRO-XL μπορείτε ταυτόχρονα να καθαρίσετε τους αυλούς του συστήματός σας αλλά και να αποτρέψετε την διάβρωση μετά το πέρας του καθαρισμού. Όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει οξείδωση των αυλών κατά τον καθαρισμό. Το σύστημα TubeGuard του RAM-PRO-XL εξασφαλίζει, με τη χρήση ειδικών βιοδιασπώμενων καθαριστικών, ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ στο δικό σας σύστημα κλιματισμού.

Μπορείτε, εύκολα λοιπόν, να συνδυάσετε την αιχμή της τεχνολογίας στα έξυπνα συστήματα κλιματισμού με τα καλύτερα, πιο αξιόπιστα εργαλεία για τη σωστή συντήρησή τους. Η διαφορά στο κόστος λειτουργίας και στην αξιοπιστία του συστήματός σας θα είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Πηγή: Goodway

Επιστροφή στα άρθρα