1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Πώς ο επιτόπου καθαρισμός πύργων ψύξης ελαττώνει το κόστος λειτουργίας, μειώνει τα προβλήματα και διασφαλίζει τις βέλτιστες συνθήκες για το κτίριο.

13 ΑΠΡ 2017
Κάθε χρόνο, μόνο στις Η.Π.Α σημειώνονται 25.000 κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων, από τα οποία 4.000 έχουν μοιραίες συνέπιες. Κύριο αίτιο για αυτό είναι η κακή συντήρηση συστημάτων ψύξης και κλιματισμού, με βασικό παράγοντα το ζεστό, βρώμικο νερό του πύργου ψύξης, σύμφωνα με την ομάδα  επιστημόνων  εξειδικευμένων στην διαχείριση υδάτων που πραγματοποίησαν την μελέτη.
Ο λόγος ; Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα συστήματα ψύξης, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηρίου legionella pneumophilia, που είναι υπεύθυνο για τη νόσο.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και την πληθώρα επικριτικών δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με το θέμα, οι διαχειριστές κτιρίων έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο προσεχτικοί σε ότι αναφορά τον καθαρισμό των πύργων ψύξης των κτιρίων τους.
Σε ένα πρόσφατο podcast σχετικά με το πώς μπορούν να αποτραπούν τα κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων, ο Ray Field, διευθυντής  του τομέα Liquid Solutions της Goodway, ανάφερε ότι τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών δείχνουν ότι περίπου 40% με 60% όλων των πύργων ψύξης είχαν θετικά αποτελέσματα όταν ελέχθησαν  για την παρουσία του βακτηρίου legionella.
Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές κτιρίων τις περισσότερες φορές προσλαμβάνουν κάποιον τρίτο για να πραγματοποιήσει τον καθαρισμό των πύργων ψύξης ή χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες μεθόδους, καθώς είναι μια άκρως επίπονη διαδικασία. Μια τυπική διαδικασία καθαρισμού έχει ως εξής:
1. Κλείσιμο του συστήματος κλιματισμού
2. Αποστράγγιση ή άντληση εκατοντάδων ή και χιλιάδων λίτρων νερού
3. Χειροκίνητος καθαρισμός του πάτου της δεξαμενής
4. Ξέπλυμα των τοίχων και του πατώματος της δεξαμενής με πιεστικό
5. Γέμισμα της δεξαμενής με φρέσκο νερό
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τρείς ημέρες.
Όμως υπάρχει και μια εναλλακτική μέθοδος, η επονομαζόμενη μέθοδος τοπικού καθαρισμού (Clean-In-Place C.I.P) που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί καθαρισμός του πύργου ψύξης, όσο αυτός βρίσκεται σε λειτουργία. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ ταχύτερη καθώς μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μίας μόνο βάρδιας ενώ απομακρύνει πλήρως τα βακτήρια που προκαλούν την νόσο των λεγεωνάριων.
Οι C.I.P μέθοδοι είναι επίσης αποτελεσματικότεροι και πιο συμφέροντες σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται κυρίως στις μέρες μας. 
Για παράδειγμα το σύστημα TFC-200 της Goodway σε συνδυασμό με το καθαριστικό ScaleBreak Gel καθαρίζει ταχύτατα και αποτελεσματικότατα άλατα αλλά και γλίτσα από έναν πύργο ψύξης.  
Μία ακόμη επιλογή είναι το σύστημα CTV-1501  που απομακρύνει σκόνη και επικαθήσεις από τις δεξαμενές, ένα από τα κύρια μέρη ανάπτυξης του legionella. Σε συνδυασμό με το σύστημα CTV-F2 ,το νερό του πύργου σας μπορεί να καθαριστεί σε κλίμακα 5 μικρών, επιτρέποντάς σας απλά να επιστρέψετε το πλέον φιλτραρισμένο νερό πίσω στον πύργο ψύξης σας, αντί να το πετάξετε.
Αυτές οι πρωτοποριακές λύσεις μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για τον καθαρισμό των πύργων ψύξης δραματικά, αυξάνουν την απόδοσή τους και προστατεύουν από ποικίλες μολυσματικές ασθένειες που μπορεί πολλές φορές να αποβούν μοιραίες.
Οπότε όταν οι θερμοκρασίες ξεκινούν να ανεβαίνουν το καλοκαίρι και τα βακτήρια εγκαθίστανται στον πύργο ψύξης σας και ξεκινούν να πολλαπλασιάζονται, αξίζει να θυμάστε τον ευκολότερο,  ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για να τους κάνετε έξωση- τον επιτόπου καθαρισμό.

Επιστροφή στα άρθρα