1. ΑΡΧΙΚΗ /
  2. ΑΡΘΡΑ

Ο Ray Field της Goodway και η Δρ. Nancy Messonnier του κέντρου ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων των Η.Π.Α, εξηγούν πώς μπορείτε να αποφύγετε κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων στις κτιριακές εγκαταστάσεις σας.

22 ΙΟΥΝ 2017
Ανάμεσα στα τελευταία νέα από την Νέα Υόρκη, είναι η είδηση για τον αστυνομικό που προσβλήθηκε από την νόσο των λεγεωνάριων στις αρχές του καλοκαιριού. Η μηδαμινή συντήρηση του δικτύου υδροδότησης του αστυνομικού τμήματος όπου εργάζεται εμφανίζεται ως η πιθανότερη αιτία. Το κρούσμα αυτό δεν αποτελεί παρά ένα μόνο δείγμα της νόσου, της οποίας οι εμφανίσεις έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια στις Η.Π.Α .

Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ξεκινούν να δυσχεραίνουν την λειτουργία των πύργων ψύξης σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, περισσότερα κρούσματα  αναπόφευκτα θα εμφανιστούν. Σύμφωνα με τον Ray Field, διευθυντή του τμήματος διαχείρισης  υδάτων της  Goodway, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου, κατά όλες τις ενδείξεις, θα συνεχιστεί και στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από την κακή συντήρηση που κατά κανόνα δέχονται τα συστήματα ψύξης και κλιματισμού των περισσοτέρων κτιρίων. Βιαστικές, ανεπαρκής μέθοδοι συντήρησης, ανεπαρκή για την δουλειά εργαλεία καθώς και μία συνεχής μείωση των χρημάτων που διατίθενται προς την συντήρηση, είναι οι κύριοι παράγοντες που συνεχίζουν να σταματούν οποιαδήποτε πρόοδο στον τομέα. Σε σχετικό podcast με τίτλο : «Νόσος των λεγεωνάριων: Διαχείριση του ρίσκου στην κατασκευή συστημάτων υδροδότησης.» , ο Ray Field συζήτησε και ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές κτιριακών εγκαταστάσεων στην μάχη τους με τα ιδιαίτερα ανθεκτικά βακτήρια που προκαλούν τη νόσο.

«Τελικά είναι θέμα εφαρμογής των σωστών μέτρων υγιεινής» ,αναφέρει ο Field. «Για παράδειγμα, οι πύργοι ψύξης συχνά μένουν παραμελημένοι  από πλευράς καθαρισμού και συντήρησης, ίσως ακόμα και από την εγκατάστασή τους.  Η απομάκρυνση των αλάτων που συσσωρεύονται στην δεξαμενή μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με χημικά όσο και με μηχανικά μέσα, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ένα επιμελώς σχεδιασμένο πρόγραμμα επεξεργασίας και διαχείρισης υδάτων.» Η θέση αυτή έρχεται να συμφωνήσει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Προδιαγραφών των Η.Π.Α σχετικά με  την απόφαση ASHRAE 188-2015 με τίτλο: «Νόσος των λεγεωνάριων, διαχείριση κινδύνου για την κατασκευή δικτύων  ύδρευσης.»

Πρόσφατα, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων έφτασε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα μετά από ανάλυση 2.809 επαληθευμένων περιπτώσεων της νόσου από 20 διαφορετικές πολιτείες και την πόλη της Νέας Υόρκης. Η έκθεση του κέντρου αναφέρει ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος  που μπορούν να εφαρμόσουν οι διαχειριστές κτιρίων έτσι ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου  είναι με συχνή και προσεχτική συντήρηση στην παροχή νερού του συστήματος κλιματισμού τους. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι  το 80% του συνόλου των κρουσμάτων θα μπορούσαν εύκολα να έχουν αποφευχθεί, ενώ πιο ευάλωτα στην εμφάνιση της νόσου ήταν τα νοσοκομεία, λόγω εν μέρει των πολύπλοκων συστημάτων ύδρευσής τους  και εν μέρει  λόγω του πολύ ευάλωτου πληθυσμού που βρίσκεται σε αυτά.

Μερικά ακόμη συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση του κέντρου Πρόληψης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων είναι τα εξής :
Το βακτήριο της Λεγεωνέλας αναπτύσσεται κυρίως σε συστήματα ύδρευσης που δεν συντηρούνται επαρκώς  όπως αυτά που έχουν χαμηλά επίπεδα απολυμαντικού ή εκείνα που αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες.
Όσο πιο εκτενές και πολύπλοκο είναι ένα σύστημα ύδρευσης, τόσο αυξημένο είναι και το ρίσκο εμφάνισης της νόσου.
Ειδικά σε κτίρια με εκτενή και πολύπλοκα συστήματα ύδρευσης , αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης και συντήρησης είναι απαραίτητα.

Μέρη του συστήματος υδροδότησης και κλιματισμού που μπορεί να αναπτυχθεί η νόσος:
Πύργοι Ψύξης
Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
Θερμοσίφωνες
Βαλβίδες εξομάλυνσης πίεσης
Αγωγοί και σύνδεσμοι
Δεξαμενές επέκτασης δικτύου 
Φίλτρα
Βρύσες
Ρυθμιστές πίεσης
Κεφαλές και λάστιχα μπάνιων
Κεντρικά εγκατεστημένους εξαχνωτές, ιονιστές , καθαριστές αέρα και υγραντήρες  
Σημεία πλύσης οφθαλμών
Μηχανήματα παραγωγής πάγου
Σάουνες και τζακούζι
Διακοσμητικά σιντριβάνια


Πώς μπορεί ένας διαχειριστής κτιρίου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα συντήρησης και διαχείρισης της παροχής νερού:
 Το Κέντρο Διαχείρισης Λοιμωδών Νοσημάτων  ετοίμασε ακόμη έναν περιεκτικότατο και ευκολονόητο οδηγό διαχείρισης υδάτινων πόρων, ο οποίος υιοθετεί τις τελευταίες προδιαγραφές. Οι διαχειριστές κτιρίων που ήδη εφαρμόζουν κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης ρίσκου θα αναγνωρίσουν την μεθοδολογία που προτείνει ο οδηγός:
Αρχικά περιγράφετε το κτίριο, την χρήση του καθώς και τους διαμένοντες/εργαζόμενους σε αυτό. Συνεχίζετε με το δίκτυο σωληνώσεων και τον εξοπλισμό που το συνοδεύει, δίνοντας ιδιαίτερη μνεία σε αδιέξοδα  ή σε σημεία με χαμηλή ροή νερού, καθώς και σε μέρη που μπορούν να δημιουργηθούν μικροδιαρροές με την πάροδο του χρόνου, όπως οι βρύσες.
Έπειτα αναλύουμε το σύστημα ύδρευσης για να προσδιορίσουμε σημεία στα οποία  υπάρχουν οι θερμοκρασίες που θα διευκόλυναν την ανάπτυξη του βακτηρίου, ή σημεία στα οποία αλλαγές στη θερμοκρασία έχουν αδρανοποιήσει  τα απολυμαντικά  ή που παρουσιάζονται μεγάλες συγκεντρώσεις  ρύπων .
Παρακάτω παραθέτεται ένα γενικό διάγραμμα της ροής του νερού στο δίκτυο υδροδότησης ενός κτιρίου που συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό:

Λειτουργώντας εξυπνότερα από τα βακτήρια
Οι πύργοι ψύξης και τα υπόλοιπα κομμάτια εξοπλισμού όπου τα βακτήρια γίνεται να βρουν ευνοϊκές συνθήκες  για την ανάπτυξή τους  (μπανιέρες, λουτρά, σιντριβάνια, συστήματα κλιματισμού) συχνά  χρειάζονται την πλήρη παύση της λειτουργίας τους για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συντήρησης. Αυτό όχι μόνο χειροτερεύει την εμπειρία των πελατών αλλά και κοστίζει απευθείας παραπάνω χρήματα σε μια επιχείρηση. Αντίθετα μέθοδοι επιτόπου καθαρισμού (CIP) μπορούν να μειώσουν δραστικά την εργασία, τον χρόνο αλλά και τις δαπάνες που απαιτούνται. Για παράδειγμα τα συστήματα σκουπών πύργων ψύξης της Goodway μπορούν να καθαρίσουν έναν πύργο ψύξης εν λειτουργία. Έτσι δεν επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο οι συνθήκες στο εσωτερικό του κτιρίου και κατά συνέπεια η ποιότητα ζωής των ενοίκων. Ακόμη, οι μέθοδοι επιτόπου καθαρισμού είναι κατά κανόνα οικονομικότεροι και αποτελεσματικοί από τις συμβατικές μεθόδους.  Η άμεση δράση του συνδυασμού του συστήματος TFC-200  με το καθαριστικό Scalebreak της Goodway που ξεκινάει από την πρώτη επαφή με άλατα και γλίτσα αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα ενός προϊόντος ειδικά σχεδιασμένου για να απομακρύνει τους συγκεκριμένους ρύπους από έναν πύργο ψύξης.

Κλείνοντας, θα επισημάνουμε ξανά ότι ανεξαρτήτου του μεγέθους της δεξαμενής ή συστήματος νερού που διαχειρίζεται κανείς , η συχνή προληπτική καθαριότητα θα πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Η σωστή επιλογή και χρήση τόσο χημικών όσο και μηχανικών μέσων  αποτελεί μονόδρομο για την ελαχιστοποίηση του κόστους εργασίας και την μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας του συστήματός σας.

Επιστροφή στα άρθρα